Uskutočnil sa 15. ročník Gorazdovho literárneho Prešova

04.12.2010 Prešov

Prešov 4. decembra (TASR) - V Gréckokatolíckom kňazskom seminári blahoslaveného Pavla Petra Gojdiča v Prešove uskutočnilo sa dnes slávnostné vyhlásenie výsledkov celoslovenskej súťaže s medzinárodnou účasťou ...
„Jubilejný 15. Gorazdov literárny Prešov (GLP) tvorí organickú súčasť tohoročných už 21. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2005–2015, nad ktorými prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, “ uviedol jeden z organizátorov podujatia Miroslav Holečko. Dodal, že jedným z rozhodujúcich dôvodov vyhlásenia roka 2010 za Rok kresťanskej kultúry na Slovensku sú aj jubileá viažuce sa k osobnosti prvého po mene známeho polyhistora a svätca slovenského pôvodu Gorazda. „Ide o 1180. výročie jeho pravdepodobného narodenia, 1125. výročie ustanovenia za arcibiskupa metropolitu a za rektora vysokoškolského veľkomoravského učilišťa po zosnulom Metodovi, tiež 20. výročie zrodu novodobej duchovno-kultúrnej svätogorazdovskej tradície Slovákov, “ dodal Holečko.
Pripomenul, že rodinu GLP, okrem už uvedených subjektov tvoria Prešovský samosprávny kraj, Spoločnosť svätého Gorazda, Gréckokatolícke arcibiskupstvo, Rada KBS pre vedu, vzdelanie a kultúru, Cyrilometodská spoločnosť, Spolok sv. Cyrila a Metoda, Svetové združenie Slovákov v zahraničí, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Gorazdus, n.o. , Knižnica P. O. Hviezdoslava a Oblastná rada MS v Prešove. V umeleckom programe, ktorý bol súčasťou slávnostného podujatia, dominovali ukážky z tvorby ocenených autorov a rozborový seminár, kde si títo tvorcovia vypočuli hodnotenia odbornej poroty a zároveň si vymenili skúsenosti tak s členmi poroty, ako aj medzi sebou navzájom, “ spresnil Holečko.
Súťažné podujatie GLP je platformou pre rozvoj literárnej tvorivosti nábožensky orientovanej literárnej spisby a jej odborné usmerňovanie. Orientuje sa na autorov všetkých vekových kategórií, ktorí vo svojom literárnom diele stvárňujú prvopočiatky našich kresťanských dejín a tradícií, zachytávajú život významných osobností kresťanskej histórie i súčasnosti, oceňujú a oslavujú duchovné hodnoty kresťansky orientovanej kultúry. Jej dôležitým cieľom je aj prispieť k poznaniu života a diela sv. Gorazda, prvého po mene známeho polyhistora – literáta, prekladateľa, filológa, pedagóga andragóga, historika, politológa, diplomata, teológa, veľkňaza, svätca a mysliteľa slovenského pôvodu, ktorý sa spolu so solúnskymi vzdelancami a vierozvestcami sv. Cyrilom a sv. Metodom zaslúžil o rozvoj našej kresťanskej orientácie a o položenie základov našej národnej kultúry, písomníctva, literatúry, vzdelanosti, identity a štátnosti.
„Gorazdov literárny Prešov cieľavedome, v duchu Medzinárodného dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva, prispieva k plneniu významnej úlohy pri tvorbe, ochrane, zachovávaní, no najmä znovuvytváraní sakrálneho nehmotného kultúrneho dedičstva, kde má svoje pevné miesto aj svätogorazdovská tradícia, a tým podporuje kultúrnu rozmanitosť a ľudskú tvorivosť, “ uzavrel Holečko.
 

Vyberte región

mark